Σελίδες

   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Συμπλέγματα, ανακατατάξεις και συμμαχίες σε μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Μεσόγειο...


Όταν το 1920 η ΚΤΕ(Κοινωνία των Εθνών) δωρίζει στην Ιμπεριαλιστική Γαλλία την επαρχία του Συρίας που λέγεται Λίβανος και έκτοτε ζει ο τελευταίος το όνειρο να ξαναγίνει μέρος της παλιάς μεγάλης Συρίας, η οποία περιλάμβανε και την παλιά Παλαιστίνη.
Όταν το 1924 διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για το τέλος της και κάποιοι άλλοι μιλούν ακόμα και σήμερα με όρους συνωμοσιολογίας για τριχοτόμηση της Τουρκίας, κάτι που ακόμα κι αν συμβεί θα είναι με τέτοιους όρους που στην ουσία η Τουρκία δε θα έχει χάσει τίποτα, να μη ξεχνάμε ότι είναι "Έθνος-Κράτος" συνέχεια του κεντρικού πυρήνα δυο Αυτοκρατοριών και της Οθωμανικής και της Ανατολικής Ρώμης(Δεν είναι τυχαίο ότι η σημαία της Τουρκίας έχει ως βασικό χρώμα το Πορφυρό Κόκκινο και το Λευκό, το πορφυρό κόκκινο συμβολίζει τη συνέχεια της Ανατολικής Ρώμης και το λευκό τη συμμαχία της με τον Ισλαμικό τρόπο Διοίκησης). Όταν τα Μπααθικά κόμματα σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ ανέλαβαν στην εξουσία σε αυτές τις χώρες με τα λεγόμενα "Εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα", πέταξαν τους αδύναμους πια Βρετανούς(μετά το Β' ΠΠ) εκτός της μέσης Ανατολής, ενώ οι σχέσεις Γαλλίας-Αλ Μίσριγια(Αιγύπτου) ειδικά μετά από πραξικόπημα του Νάσερ βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί λόγω της διώρυγας του Σουέζ, τίποτα δεν προοιώνιζε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στην περιοχή κι ότι όλα θα ήταν πολύ προσωρινά.
Κάθε χώρα ειδικά Αραβική(αν και η Συρία-Λίβανος, αλλά και η Παλαιστίνη δεν είναι Αραβικές χώρες, έχει σημασία τι χρώματα έχει η σημαία τους και απ' εκεί θα καταλάβουμε πολλά για το κουβάρι που θα ξεμπερδεύει ολοένα και περισσότερο και τελικά τι συμβαίνει στην περιοχή, όπου ο όρος "Αραβική Άνοιξη", ήταν μια παρόμοια πατάτα για να μην πούμε μπούρδα τύπου "Άνοιξη της Πράγας" που πριν μερικές δεκαετίες έκανε την εμφάνιση της και που πριν 27 χρόνια ολοκληρώθηκε καταστρέφοντας και μοιράζοντας περίπου αναίμακτα την Τσεχία από τη Σλοβακία!!!
Να σημειώσουμε εδώ πέρα ότι στη Ασία και στην Αφρική τα χρώματα των σημαιών δεν έχουν Ευρωπαϊκή προσέγγιση, έχουν δικό τους καθεστώς και γι αυτό το Ισραήλ και η Τουρκία συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Λίγκες των αθλημάτων και όχι στις Ασιατικές, ο λόγος δεν είναι αμελητέος.
Αν το σχέδιο Άναν είχε περάσει στην Κύπρο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004, αυτό που ζούμε τώρα μάλλον δε θα το ζούσαμε με τόση πολύ βία, αλλά αναίμακτα. Θα αποτελούσε μια ντε γιούρε νομιμοποιημένη κατάσταση και μάλλον, ούτε την Αραβική Άνοιξη, ούτε τα Μακεδονικά, ούτε τίποτα απ΄τα ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν θα ζούσαμε και δεν το βάζουμε σε καμία κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε του κάνουμε κάποια μνεία η κάποιο εξωραϊσμό. Το εν λόγω σχέδιο ουσιαστικά προέβλεπε το αποτελείωμα του Έθνους Κράτους και τη δημιουργία ενός μορφώματος που η συνομοσπονδία και η ομοσπονδιακή διοίκηση μαζί με την περιφερειοποίηση. θα λειτουργούν όπως ακριβώς το Ελληνικό Δημόσιο στους δρόμους(άλλος έχει τη δικαιοδοσία στους εθνικούς, άλλους στους παραλιακούς, άλλος στους δημοτικούς, άλλος στους περιφερειακούς, άλλος στους ιδιωτικούς κοκ). Η λογική του μορφώματος θα ήταν "λίγο κρασί, λίγο Θάλασσα και τ' αγόρι μου και όλα καλά", ο οπορτουνισμός σε όλο του το μεγαλείο....
Παρότι το ΙΡΑΚ του Σαντάμ είχε τελειώσει και παρ' ότι η επίλεκτη Φρουρά του "οι μετριοπαθείς Σουνίτες αξιωματικοί"(οι λεγόμενοι Fentagin), δεν ηττήθηκαν ποτέ στον τελευταίο πόλεμο του Ιράκ, ήταν αυτοί που με τη βοήθεια της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Γερμανίας, το μεγαλύτερο σύμμαχο της Τουρκίας ακόμα και σήμερα, έφτιαξαν τον FSA με την παλιά σημαία του ΙΡΑΚ με πράσινη την πάνω οριζόντια λωρίδα που σημαίνει κυριαρχία των Σουνιτών στην περιοχή, σε αντίθεση με αυτή της Συρίας που έχει 2 αστέρια πράσινα και κόκκινη λωρίδα που σημαίνει κυριαρχία των Σιιτών , Κούρδων και Αλλαουϊτών μαζί με τους υπόλοιπους Χριστιανούς της πρώην Ανατολικής Ρώμης και των δυο πράσινων αστεριών που δείχνουν τις 2 περιφέρειες της Συρίας που έχουν στην πλειοψηφία τους κατά κύριο λόγο οι Σουνίτες, με έδρα τη Ράκα(ήταν και η Συριακή έδρα του ISIL καθοδηγούμενο και χρηματοδοτούμενο από τη Σαουδική Αραβία) και .το Χαλέπι όπου ήταν η έδρα του FSA(το οποίο χρηματοδοτούνταν και καθοδηγούνταν ονομαστικά από την Τουρκία και υπόγεια από Γαλλία και Γερμανία η οποία εύχεται να πατάξει με κάθε τρόπο τον YPG τους Κούρδους της Συρίας για να αποκτήσει πρόσβαση στα πετρέλαια της Μοσούλης).
Η πρώτη(η Ράκα δηλαδή)είναι Ανατολικά του Ευφράτη και η δεύτερη το (Χαλέπι δηλαδή) δυτικά. Στην πραγματικότητα απ΄τη στιγμή που η Μ.Βρετανία έχασε το 1946 τους δρόμους του πετρελαίου, δηλαδή τον κάτω δρόμο του μεταξιού η περιοχή ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να γίνει πυριτιδαποθήκη. Να θυμίσουμε εδώ πέρα ότι ο μεγάλος αντίπαλος για την Τουρκία δεν είμαστε ούτε εμείς ούτε οι Κούρδοι, αλλά η Αίγυπτος, γι αυτό δεν απέδωσε η πολιτική των Νέο-Οθωμανών του πρώην Υπ εξ, Νταβούτογλου, όπως για το Ισραήλ δεν είναι το Ιράν, αλλά η Σαουδική Αραβία.
Ότι το ΙΡΑΚ και η ΣΥΡΙΑ υποφέρουν (ειλικρινά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα), γιατί οι Σουνίτες(οι πιο χειραγωγήσιμοι, ευπαθείς και αλλοπρόσαλλοι μουσουλμάνοι, ικανοί για το καλύτερο και για το χειρότερο, είναι να μην τους πιάσει ο φονταμενταλισμός τους, γιατί ο σκοταδισμός τους μόνο με τους δικούς μας ΓΟΧ μπορεί να συγκριθεί), έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα θα δυσκολευτούν να ζήσουν εν ειρήνη με τους πρώην συμπατριώτες τους, εκτός αν τους δοθεί αυτονομία χωρίς όμως να φύγουν απ΄τον κεντρικό κορμό της εκάστοτε χώρας!!!
Στη Συρία, ο Άσαντ είναι ο αγαπημένος του πάνω από 80% όλου του πληθυσμού(για να μην πούμε και στο Λίβανο), όλοι οι μη Σουνίτες λειτουργούν ενιαία, μαζί είτε είναι Χριστιανοί, είτε Άθεοι, είτε Αλαουϊτες, είτε Σιίτες, είτε Κούρδοι(κάτι αντίστοιχο έχουμε και στο Ιράκ), κάτι που στο διαιρεμένο Σουνιτισμό δεν το βρίσκουμε. Απ τη μια ο μετριοπαθής FSA ο πολιτικός βραχίωνας της Τουρκίας για να αποκτήσει πρόσβαση στα πετρέλαια και στον κάτω δρόμο του μεταξιού και απ΄την άλλη το ISIL που είναι ο πολιτικός και θρησκευτικό βραχίωνας της Σαουδικής Αραβίας τα κατάμαυρα σκοτάδια των Σαλαφιστών και Ουαχαμπιστών. Παρότι δείχνουν σύμμαχοι οι πρώτοι(FSA) με τους δεύτερους(ISIL), έχουν πολεμήσει όλους τους άλλους μαζί, υπάρχει και μεταξύ τους άσβεστο μίσος!!! Δεν είναι λίγες οι φορές που η Τουρκία(εμπορικός και στρατιωτικός βραχίωνας ως πελάτης της Γερμανίας) έχει κατηγορηθεί από την Σ.Αραβία ως το μεγαλύτερο κακό!!!
Τι γίνεται με τους Κούρδους της του Αφρίν και τον YPG; Τα πράγματα είναι πολύ απλά, θα το αφήσουν(ίσως για να ξαναγυρίσουν στο μέλλον) την Αφρίν, ωστόσο το Συριακό κράτος η θα τους παραλάβει και ως πολεμιστές και θα τους ενσωματώσει όπως το έκανε για πάνω από 70 χρόνια σαν δικό του βραχίωνα, δίνοντας τους μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα στο Χαλέπι, που μετά τη νίκη του Συριακού Αραβικού Στρατού, επί του FSA, άφησε δεκάδες κενές εστίες, ενώ υπάρχουν ακόμα έτοιμες πάνω από εφτά μεγάλες πόλεις της Rojavayê Kurdistanê που περιμένουν τους μαχητές της YPG το οποίο η Γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και νομικά Τρομοκρατική Οργάνωση.
Κλείνοντας, μάλλον ο κάτω δρόμος του μεταξιού, είναι πολύ ακριβός για τους Αμερικανούς κι εφόσον θα επενδύσουν εκεί οι Κινέζοι και με σταθεροποιημένες τις δικές τους πετρελαϊκές θέσεις(των ΗΠΑ δηλαδή), ο καλύτερος σύμμαχος του Τραμπ είναι η Συρία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ για νο 1 αντίπαλος ξεδιπλώνεται η Γερμανία με το στρατιωτικό της βραχίωνα στην περιοχή την Τουρκία και οι Οϊγούροι της Κίνας(Τουρκομάνικο Φύλλο), αλλά και η Γαλλία(που θέλει να ανακτήσει την κυριαρχία της στην περιοχή) που κι αυτοί θέλουν πρόσβαση στον κάτω δρόμου του μεταξιού για τα πετρέλαια.
Ο Σουλτάνος είναι επιχειρηματίας, δεν είναι κάποιος ιδεολόγος νέο-Οθωμανός, πατάει σε όλες τις βάρκες και εκβιάζει ότι θα τις βουλιάξει όλες αν δεν πάρει αυτό που θέλει, την πάτησε μια φορά άσχημα με την κατάρριψη του Sukhoi 24, (ως ο τότε χρήσιμος ηλίθιος), σχεδόν οδηγώντας την οικονομία της Τουρκίας σε μαρασμό(αλλά το έξυπνο πουλί απ΄τη μύτη πιάνεται) κάνοντας συμμαχία με το ΙΡΑΝ και τη ΡΩΣΙΑ την οποία κατηγορεί κι όλας, για να πιέσει τους Γερμανούς να μείνουν στo τεράστιο Βιομηχανικό τρίγωνο Bursa-Kocaeli-Sakarya με αποτέλεσμα να πληρώνουν περισσότερα ναύλα για κάθε πέρασμα Κυρίως από τα Δαρδανέλια αλλά από το Βόσπορο σε ερχόμενες βιομηχανίες από την επαρχία της Ερζερούμ. Ξέρει καλά ότι Γερμανοί και Γάλλοι που έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια, στην Κεντρική αλλά και Μικρασιατική Τουρκία όπως και στη Μαύρη Θάλασσα και τρέμουν να μη χάσουν την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά απ΄τους Ρώσους καπιταλιστές, την άμεση πρόσβαση σε Δαρδανέλια, Βόσπορο κοκ ως επιτηρητές - τοποτηρητές του ΟΗΕ στο συμβούλιο ασφαλείας, ενώ οι Αμερικανοί τρίβουν τα χέρια τους που Τουρκία και Ρωσία τρομοκρατούν τους Ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ κάνοντας μπίζνες με τους πρίγκιπες των Ε.Ενωσιακών παραμυθιών.
Οι τελευταίοι δε γίνεται να τα βάλουν με την Τουρκία γιατί εκτός του ότι κρατάει τα μπόσικα ως σύμμαχος τους,(αν όχι ως βραχίωνας τους) και στη μέση Ανατολή, (αν δεν υπήρχε η Τουρκία ο Λίβανος αύριο το πρωί θα ήταν ΣΥΡΙΑ), η Τουρκία έχει γίνει ο βιομηχανικός παραγωγός των εν λόγω δικών τους μονοπωλίων. Απ΄την αντίπερα όχθη ο Τραμπ κάνει καλά τη δουλειά του, όπως την είχε προδιαγράψει και προαναγγείλει πέρυσι προεκλογικά για την περιοχή ξεδιπλώνοντας απ΄τις αρχές του 2018 αργά, αλλά σταθερά την πολιτική του σε μέση Ανατολή και αλλού(κυρίως αλλού) και πετώντας ότι ώρα και στιγμή τους όποιους παρείσακτους δικούς του που είναι ακόμα στο ξεπερασμένο για τις ΗΠΑ άρμα του 1998-2017 για τη νέα μέση Ανατολή.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περιφερειακή ένωση της ΕΕ και να κάνουν συνομοσπονδιακού τύπου σχήματα όπως αυτά της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης χωρίς κανένα κομμάτι να ξεκοπεί απ΄τον κεντρικό κορμό, αλλά στα ΕΣΠΑ και στα ναύλα θα κάνουν κουμάντο οι περιφέρειες, ο σουλτάνος παθαίνει οργασμούς με δαύτο και εκτός ΕΕ και στα προγράμματα μέσα!!!
Ο Τσάρος αποκτάει πρόσβαση στον εσαεί ζωτικό χώρο που λέγεται Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία(πετώντας Γερμανικά και Γαλλικά μονοπώλια στο γκρεμό), ενώ ετοιμάζει επέμβαση στη Λιβύη και μαζί με τους Αμερικανούς που έχουν τη μεγαλύτερη βάση τους ανά την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, πετούν στη θάλασσα τους γεργμανοτραφείς UCK και βάζουν την Ιταλία ξανά στην περιοχή της Αλβανίας.... Βλέπει κανείς λοιπόν ότι αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου προ καιρού γίνεται πραγματικότητα. ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, ο Α' όμως όχι όπως και οι ανακατατάξεις παντού στην περιοχή!!!

Βουρλάκης Νίκος

Βουρλάκης Νίκος
Μάντρα Οικοδομικών Υλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Για την Κρήτη αποκλειστικά από το istoschSHOP

Διαφημιστική Προβολή

   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών